Недеља Праотаца. Материце

У недељу Светих Праотаца и на празник Материце, свету Литургију је служио отац Немања Шево уз саслужење оца Петра Крстића. Након читања данашњег Јеванђеља о свадби Царевог Сина, отац Немања је одржао беседу коју преносимо у целости:

"Данашње Свето Јеванђеље говори о великој вечери коју један цар припреми и позва званице. Сваки човек домаћин, када очекује високе госте, своју кућу спрема, чисти, кречи, доводи у ред да би госту било пријатно када дође, да уђе у тај дом, знајући да ако гост дође а види у кући прљавштину и неред може да се окрене и оде а ми остајемо посрамљени. Тако је и Света Црква одредила да ми, свако од нас, припремамо своју душу, своје срце, за примање тога Небескога Госта. Многе нису хтели доћи уз разне изговоре. Онда посла слуге своје поново на улице, међу раскршћа да кога код нађу доведу да се дом напуни. Те слуге Божје које позивају на велику вечеру, на велику гозбу тога домаћина, тога цара, управо то су ови праоци који су и у своје време и нама данас пример праве вере. А Господ је припремио богату, изобилну трпезу за све људе, за све народе само треба се одазвати на то а не под разним изговорима одбијати да се појавимо на тој великој гозби. А Господар нареди слугама својим: „Идите на раскршћа по улицима, и кога год нађете позовите да дође и да ми се напуни дом“, јер је, каже, „много званих а мало је изабраних“. Ко су ти звани? Много званих, то значи цео род људски је позван на ту небеску гозбу, јер Господ Христос је дошао не ради једнога народа, не ради једне генерације, него је дошао роду људском, свим људима. Они који су изабрани, то су они који су примили Господа Христа, то су Хришћани Православни који су Га примили у срца своја и труде се да живе по Његовим заповестима, по Закону Његовоме. И данас многе од нас земаљске бриге вуку на разне стране, а мало, мало мислимо на душу своју! Свети Владика Николај нас поучава речима: “Ако хоћеш да знаш колика ти је вера, а ти види колика ти је брига. Мала вера подразумева да је брига велика, а велика вера подразумева малу бригу. Савршена вера подразумева да немамо бриге, односно да смо у таквом стању да сву наду полажемо на Господа. 
У недељама пред Божић, Црква се кроз празнике Детинци, Материце и Очеви, обраћа пре свега породици. Смисао породице је заједнички живот, заједничко разговарање, заједничка молитва. У последњим временима стиче се утисак да је заједница почела да смета човеку. Ако у породици нема љубави, кућа је пуста, без обзира на то колико деце у њој живи. Да би се очувала хармонија у породици, дете треба да завири у душу родитеља, а онда ће породица бити Богом благословена. Зато породица да слави Бога у миру, слози и љубави. Тада ћемо имати шта да понесемо из породице. Ми хришћани смо призвани да чувамо светињу над природну светињу живота а то је Царство Небеско, а наравно и природну светињу живота. Многи народи не знају за Царство Небеско али чувају природну светињу живота и имају пуно деце.  А где су наша деца? Говоре информације и статистика да су мајке Србкиње чедоморке. Дете је дете од зачећа а убиство још нерођене деце јесте грех против Бога, човека и природе, а сви желимо да имамо благослов Божији као народ. Царство Небеско је оно што је мера људског живота, и ми смо народ кога је Господ призвао на Царство Божије. Зато је мајка позвана да чува породицу, да васпитава своју децу како би од њих једног дана постали добри људи. Мајка је стуб породице, али она ствара и државу у којој закон Божији – закон љубави свим људима доноси мир и слогу. Мајке су бића која су најсличнија Богу. Као кажу Свети Оци Бог ствара, мајка рађа.Она Божијим благословом на свет доноси живот, зато народ и каже да када жена остане у другом стању да је то благословено стање. Она је дакле сатрудник Божијег благослова. Мајчина љубав је најсличнија Божијој љубави. 
Да нам хришћанско васпитавање и враћање на Пут Господа Исуса Христа и Пресвете мајке Његове не буде подсмех и стид, него понос. Да не учимо децу да се стиде што верују у Бога и моле му се и да нам друштво не осуђује као заостале у времену 21-ог века, него да их цени као морално и друштвено корисне Господу се помолимо и Пресветој Мајци Његовој коју увек славимо и молимо и истичемо као пример свих мајки,да нам буде учитељица свим нама,а посебно мајкама Српкињама и свима мајкама на земљи молитвама Пресвете Богородице Господе Исусе Христе Сине Боже наш помилуј и спаси нас."