Празник светог Спиридона, заштитника заната

На празник Светог Спиридона чудотворца служена је Света Литургија у храму Рођења Христовог у Пироту. Овај светац је поштован као заштитник многих заната тако да је прослављан као једна од најчешћих еснафских слава у српским градским срединама са развијеним занатсвом, што је Пирот некада и био. Сматра се заштитником ткача па га Удружење пиротских ткаља обележава као своју славу. Након свете Литургије и ове године пререзан је колач у славу и част светог Спиридона, свог патрона. Грнчари, обућари, кожари, папуџије, ковачи, лимари, пекари и многи други данас нестали занати, имали светог Спиридона за свог небеског покровитеља.
Беседу оца Немање преносимо у целости:
"Браћо и сестре, веома је корисно за наше спасење када ми прослављамо светитеље Божије и угоднике Божије. Када их прослављамо, ми се у ствари њима молимо да се они моле за нас, а молитве светитеља и угодника Божијих су веома значајне. Данас наша Црква прославља таквог једног угодника Божијег и светитеља и чудотворца светог Спиридона, за кога се каже да је постао обиталиште Духа Светога. Дух Свети је био у њему и Дух Свети га је водио и руководио. Када је у човеку Дух Божији, онда је у човеку све Божије јер Дух Свети човека води и чува га и његово срце је било најомиљенији дом Божији. Свети Спиридон, велики чудотворац се још у овоме земаљскоме животу сјединио са Христом. Говори се да је био веома смирен, кротак, тих, молитвен и пун трпељивости према људима и према непријатељима својим. Није био познат по књижевној учености, али се био испунио Божије мудрости, којом је Бог просветио његов ум и срце. Свети Спиридон на првом васељенском сабору, на коме се састало 318 светих отаца, епископа, заједно са Светим Атанасијем Александријским и Светим Николајем Мирликијским заблистао светлошћу праве истинске вере хришћанске. Свети Атанасије је највише говорио, али су Свети Николај и Свети Спиридон блистали Христовим врлинама и њихово присуство је било знак праве истините вере међу светим оцима. Бити човек, значи бити достојан Бога јер је човек икона Божија.Човек који нема Бога у срцу је у суштини несрећан човек јер је незадовољан, није испуњен оним вредностима које човека чине човеком. А уједно да честитамо небесног покровитеља и заштитника Св.Спиридона свим ткаљам, ћилимаркама, обућарима кожарима по коме је овај град познат да чувају свој занат и да подуче будуће генерације да чувају традицију својих предака. Нека би нам Свети Спиридон, дивни, показао и упутио нас којим путем да идемо да би нас укрепио да је истина Божија оно што је најбитније за све људе и све земаљске народе, да би они који познају Истину, Њега који је једина вечна и непролазна Истина, Христа Бога, задобили вечни и непролазни живот, Царство небеско, Царство Оца и Сина и Светога Духа, Бога нашега коме нека је слава и хвала у векове векова. Амин."
Иконостас је пре реконструкције имао још по две иконе на северном и јужном зиду, тачније он се продужавао на та два зида. Поред иконе светог Спиридона, ту се налазила и икона светог апостола Луке.

Еснаф ткачки, ктитор Илија, дародавац иконостасне иконе на јужном зиду храма Рођења Христовог у Пироту. 
Е
Целивајућа икона светог Спиридона, дар је Рувете Папучанског, рад Мана Самоковлие, 1849.год.