Недеља 22. по Духовима и посета ученика Богословије

У Недељу 22. по Духовима Свету Литургију у храму Христовог Рођења у Пироту служили су свештеници Миљан Панић и Петар Крстић уз одговарање ученика другог разреда богословије и вођство јереја Стефана Цинцаревића, професора Призренске Богословије Светог Кирила и Методија у Нишу, њиховог разредног старешине.
Након прочитаног јеванђеља о Лазару и богаташу, надахнутим словом обратио се старешина храма, јереј Миљан Панић. Он је нагласио да се на овом свету богатимо живим Богом, а не пролазном материјом. Иако материјална добра сама по себи нису лоша нити супростављена спасењу, ако се не користе на прави начин, ићи ће на осуду душе. Богаташа на вечне муке није осудило то што је имао богатство, него то што није имао љубави према брату своме, сиромашном Лазару: „Јер богат је онај који има Бога у себи и не осуђује свог ближњег. Зато треба да волимо једни друге, да праштамо једни другима, да се молимо једни за друге, да помажемо једни другима, не би ли тежак овоземаљски живот браћи попут сиромашног Лазара бар мало био лакши, не би ли сви заслужили Царство Небеско.“
Ученици Богословије су након Свете Литургије и малог послужења наставили своје путовање у светиње пиротског краја, манастире Светог Јована Богослова код Поганова и Пресвете Богородице у Сукову, као и цркву Светог Николаја у селу Крупац.