Празник Светог Ђорђа - Ђурђиц



Празник Светог великомученика Георгија прослављен је Светом Литургијом у храму Рођења Христовог у Пироту. Служио је отац Петар Крстић уз одговарање певнице и у молитвеном присуству бројних верника и свечара. Након службе освећени су славски дарови.

"Овога дана празнује се пренос моштију св. Георгија из Никомидије у град Лиду Палестинску, где пострада у време цара Диоклецијана. Страдање овога дивног светитеља описано је под 23. априлом. Пред смрт своју умоли св. Георгије слугу свога, да му узме тело по смрти и пренесе у Палестину, одакле му и мајка родом беше, и где имаше велико имање, које раздаде сиромасима. Слуга тако и учини. У време цара Константина буде сазидан у Лиди красан храм св. Георгија од стране побожних хришћана, па приликом освећења тога храма пренесу се у њ мошти светитељеве, и ту сахране. Безбројна чудеса догодила су се од чудотворних моштију св. Георгија, великомученика Христова." ПРОЛОГ, Св. Николај Жички и Охридски


Празник Светог великомученика Георгија прослављен је Светом Литургијом у пиротским храмовима. У селу Присјан, десетак километара удаљеном од Пирота, није било Литургије али се народ ипак окупио у својој до скора напуштеној и закључаној цркви, сада умивеној, очишћеној трудољубљем мештана, махом старије генерације. Отац Немања Шево је осветио славску водицу, прочитао молитву за здравље и резани су славски колачи. Село Присјан је не тако давно имало 1000 људи и школу. Постоје и трагови древних манастира у близини. У селу данас живи не више од 40 становника а у храму није служена Литургија од завршетка Другог светског рата. Црква је освећена 1937. године и обновљена деведесетих година прошлог века али је иконостас без икона, црквених утвари нема. Прошле године је на исти дан на молитву дошло десетак души а сада их је, Богу хвала, било двапут више. То окупљање око светиње и узношење молитве крепи душу, теши и приближава је и Богу и човеку, свом ближњем, ојачава и појединца и заједницу. Јер, како рече отац Немања: „Обнављајући светиње, обнављамо и себе.“ Даће Бог да се и заборављено село Присјан обнови, пре свега повратком у веру посредништвом небеског заштитника светог Георгија Победоносца а остало ће милошћу Божијом уследити.