Преображење Господње

Господњи празник Преображења прослављен је литургијским сабрањем у храму Рођења Христовог у Пироту. Служио је отац Миљан Панић, уз саслужење оца Немања Шева.

У празничној беседи, отац Миљан је бројном верном народу у својој беседи протумачио значај Преображења Христовог: „Као Син Божји и Син човечији, Господ се погрузио у таму рађајући се као човек, поделивши са нама све муке људског живота. Њега су често оптуживали да је велики део свог живота провео са грешним људима, због тога што је управо њима потребно просвећење, очишћење, исцељење и спасење. Он је изабрао крсни пут да би победио грех и смрт.“ Он је нагласио да као људи пролазимо кроз различита стања и животне периоде али да увек знамо да је Бог увек уз нас: „Често смо снажни, као на гори Тавор, осећамо Божанско присуство, сигурни смо у Бога а некад смо као на Голготи, падамо у очај и покрива нас тама нашег људског постојања. Морамо знати да нас Господ никад не напушта и да треба да чувамо ту светлост са Тавора.“

Освећено грожђе је подељено је вернима за здравље окрепљење тела а након Литургије, освећени су славски дарови данашњих свечара.

Након службе, настављена је и мала ликовна колонија у дворишту храма чији ће радови бити изложени у припрати храма на празник Успења Пресвете Богородице а њиховом куповином прикупио би се прилог за обнову црквеног иконостаса.