Дружина "Емануил"


Рад са најмлађима је увек најважнији, најтежи али и најлепши задатак - то је случај и у Храму Рождества Христовог у Пироту.

Веронаука за децу  је уведена 1994. са доласком оца Миломира Павловића на место старешине храма, са благословом Његовог Пресовештенства епископа нишког Г. Иринеја. Часове верске наставе је групи деце од првог до петог разреда држао Александар Ђаковац, тада студент Теолошког факултета у Београду а сада свештеник и инспектор за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке.

Рад са новом генерацијом деце 2007. године преузеле су васпитачи Љубинка Ђорђевић и Сања Ставрић, док је хор, црквено појање и веронауку преузела проф. енглеског језика Тањица Перовић. Та група деце је махом одрасла у храму Рождества Христовог и названа је "Емануил", подсећајући на младог Спаситеља а и кредо групе - "с нама је Бог".
У току 2011. године, под покровитељством општине Пирот, раду постојећих васпитача придружила се и Ирена Тошић Красић.

Данас групица броји око дванаесторо деце узраста од седам до дванаест година и укључена је у комплетан духовни и црквени живот храма. Деца прислужују као чтеци и поју за певницом (одговарање на Литургију, појање празничних тропара и духовних песама) али и презентују научено кроз извођење рецитала после свете Литургије о већим празницима.

Часови веронауке са основима црквеног и духовног појања одржавају се једном недељно пратећи календарски круг празника.






+  +  + 

Више фотографија на следећем линку:
ФОТО ГАЛЕРИЈА 

+  +  +