Лазарева субота - Врбица и Цвети

Лазарева субота, дан пред празник Цвети, Улазак Христа у Јерусалим. Какав је значај враћања Лазара у живот? Христов пријатељ Лазар почива у нама, мртав и побеђен. Али Христос, Који је Васкрсење и Живот, доћи ће да га поново васкрсне. Нека у нашим срцима буде наде, светлости и радости на предстојеће Васкрсење. Отац Петар Крстић је у својој беседи на данашњој светој Литургији поучио: "Да дочекамо Христа, да и ми кличемо: "Осана, слава Богу на висинама!" али да не будемо и ми ти који ће на онај Петак да вичу "Распни га расни!" Јер је исти тај народ који га је дочекао палминим гранчицама касније викао "Да се разапне!" Пазимо шта радимо, не будимо маловерни него верни и разбороти, трудимо се увек да творимо Божију вољу."

Велики хор деце са веронауке је такође отпевао две песме на светој Литургији. На вечерњој служби истог дана, освећене су гранчице врбе.

Као и сваке године на Лазареву суботу, било је радно и раздрагано у припрати нашег храма, јер је пуно деце узело учешћа у данашњој радионици и бојењу јаја на папиру и стиропору, које је обезбедила Нина из "Света магнета", којој се од свег срца захваљујемо. Да подсетимо, ова мала ликовна колонија се традиционално организује у сарадањи са вероучитељима из свих школа и увек окупља велики број деце па и родитеља, бака и дека. Сви радови бивају изложени на Васкрс на паноима у припрати храма.

Свету Литургију на Цвети служио је старешина храма отац Миљан Панић уз саслуживање оца Немање Шево. Отац Миљан је у својој беседи након тумачења Светог Јеванђеља нагласио: "Постоје две групе људи, они који својим речима и животом прослављају Господа говорећи "Осана сину Давидову, благословен који долази у име Господње", они који се труде да живе по Христовим заповестима, да буду скромни, који имају љубав према ближњему својему и они који Га и речима и делима и животом и даље разапињу. Тако је у овом овоземаљском животу, али у вечности неће бити тако. Свети оци тумаче свечани улаз Господа у Јерусалим као икону Другог доласка Христовог - он улази као Спаситељ, али и као Судија, који ће поделити људе на десну и леву страну. На десној ће бити они који су својим животом прослављали Господа и који су се трудили да буду са Њим. А на левој они који нису имали љубави према ближњем својем, нису имали покајање, нису праштали другоме, а самим тим нису имали љубав према Богу. Када однесете данас ове освећене гранчице врбе у своје домове, ви се сетите Крста и Васкрсења Христовог не само данас, него и током читаве године, током читавог свог живота, да и ми будемо на тој победничкој страни да би задобили Царство Божије, а то је циљ нашег хришћанског живота!"

Након три велика празника у последњој недељи Свете четрдесетнице, улазимо у завршну Страсну седмицу уочи највећег хришћанског празника - Васкрсења Христовог.