Источни петак, Спаљивање моштију Светог Саве

 Христос Воскресе! 


Дана 10. маја 2024. године, у петак Светле седмице, када се молитвено сећамо обновљења храма Богородичиног Извора Животворне Воде у Константинопољу као и Спаљивања моштију Светог Саве на Врачару, свету Литургију у храму Рођења Христовог у Пироту служио је отац Петар Крстић. Након службе освећена је вода за укрепљење верног народа.


+++
“Источни Петак” или “Обновљенски Петак” Светле Седмице је дан када се прославља, љубави ради Пресвете Богородице, обновљење храма Богородичиног Извора Животворне Воде у Константинопољу, ради многих исцељења чак и васкрсење једног мртваца која се десише на овом чудесном извору (источнику).
На данашњи дан молитвено се сећамо и Спаљивања моштију Светог Саве на Врачару, јер мошти Светога Саве заиста беху за Србе непресушни извор вере, љубави, наде и окрепљења. Оне су пружале утеху и исцељење свакоме ко је са вером њима приступао. Стога Синан паша Београдски нареди да се тело Светог Саве пренесе из Милешеве у Београд и спали. Али са спаљивањем моштију Светитељевих, он не спали Светитеља, који оста жив пред престолом Божјим на небесима и у срцу и души свога народа на земљи -“Синан паша ватру пали, тело Светог Саве спали; ал’ не спали славе, нити спомен Саве!” – Богоносни отац наш Сава, апостол и светитељ Божји, постаде после смрти и мученик Христов.

+++