Рођење Светог Јована Крститеља - Ивањдан

На празник Рођења светог Јована Крститеља, Свету Литургију у Старој пиротској цркви посвећеној Христовом рођењу служио је јереј Петар Крстић уз саслужење оца Немање Шева, одговарање певнице храма и присуства бројног верног народа.

У својој беседи, отац Петар је подсетио да након Педесетнице почиње нови годишњи циклус, када нас Господ позива да се преко апостола и Светог Јована Претече потрудимо и следимо Христа још усрдније и са још више љубави него претходне године: „Свети Јован почиње да проповеда пре Христа, Он је граница Старог и Новог Завета, последњи пророк Старог. После њега почиње нови савез са Богом, вера у Васкрсење Христово. То је и Јован проповедао и сви пророци пре њега, Христос испунио, узео нас за руку и повео у Своје Царство.“

Након Литургије, пререзан је колач у част Пресвете Богородице „Утешитељке“ и Светог Јована. Икону Пресвете Богородице “Утешитељке” носили су пиротски ратници са собом и у Другом Балканском рату и у Првом светском рату и њу је касније један од бораца, Сотир Љубеновић, приложио као поклон Старој цркви у славу и част Богомајке: „Нека по нас наша деца памте и славе Матер Божју.“, како, између осталог, пише на полеђини иконе.