Светa Великомученицa Маринa


На празник Свете Великомученице Марине, 30. јула 2024. године, Свету Литургију у храму Рођења Христовог у Пироту служио је јереј Миљан Панић уз саслужење оца Немање Шева, одговарање певнице храма и присуства бројног верног народа.
Света Марина је заштитница храмовног друштва и часописа „Млади Православац“ па је освећен колач и послужена трпеза љубави као продужетак свете Литургије. У свом обраћању присутном верном народу, старешина храма, отац Миљан пожелео је свима укрепљење духом младалачким, који је свима потребан без обзира на године, јер се кроз њега пројављује љубав Божија.“

 

Петровдан

На празник светих апостола Петра и Павла, Свету Литургију у храму Рођења Христовог у Пироту служио је јереј Петар Крстић уз саслужење оца Немање Шева, одговарање певнице храма и присуства бројног верног народа. Након службе су освећени славски дарови.



Рођење Светог Јована Крститеља - Ивањдан

На празник Рођења светог Јована Крститеља, Свету Литургију у Старој пиротској цркви посвећеној Христовом рођењу служио је јереј Петар Крстић уз саслужење оца Немање Шева, одговарање певнице храма и присуства бројног верног народа.

У својој беседи, отац Петар је подсетио да након Педесетнице почиње нови годишњи циклус, када нас Господ позива да се преко апостола и Светог Јована Претече потрудимо и следимо Христа још усрдније и са још више љубави него претходне године: „Свети Јован почиње да проповеда пре Христа, Он је граница Старог и Новог Завета, последњи пророк Старог. После њега почиње нови савез са Богом, вера у Васкрсење Христово. То је и Јован проповедао и сви пророци пре њега, Христос испунио, узео нас за руку и повео у Своје Царство.“

Након Литургије, пререзан је колач у част Пресвете Богородице „Утешитељке“ и Светог Јована. Икону Пресвете Богородице “Утешитељке” носили су пиротски ратници са собом и у Другом Балканском рату и у Првом светском рату и њу је касније један од бораца, Сотир Љубеновић, приложио као поклон Старој цркви у славу и част Богомајке: „Нека по нас наша деца памте и славе Матер Божју.“, како, између осталог, пише на полеђини иконе.